

10 October 2022

Dear Parents / Carers,

At the Academy we constantly review and refine our systems and processes. Over the past two years we have made changes to the school day and lesson timings, initially due to the Covid-19 risk assessment, but more recently to improve the flow of the Academy day. Through these changes we have found aspects of the school day and lesson length that have worked really well, including longer lessons and separate year group social spaces. This year, we moved tutor time to the start of the day and therefore had reduced the formal stagger regarding the transitioning movement into lessons, to ensure all teachers were able to be ready for their next class.

This has been a positive change and feedback from staff and students has supported this, however it has meant that it takes slightly longer to move to their lessons. We are therefore, going to tweak some internal lesson timings. For clarity, we are not making any changes to the start and end time of the school day. Please see below the new internal timings and some rationale further below:

	Student Timings	Length
All students to be on site by 8:20 in order to be dismissed to tutor	08:20	
Tutor Period	08:30 - 09:00	30 mins
Period 1	09:00 - 10:35	95 mins
Break	10:35 - 11:00	25 mins
Period 2	11:00 - 12:35	95 mins
Lunch	12:35 - 13:15	40 mins
Period 3	13:15 - 14:50	95 min
Period 4 (Y11 only)	14:50 - 15:40	50mins

Tutor to now start at 08:30 and end at 09:00

- This will allow us to deliver Character Education, Votes for Schools and Assemblies without rushing the content, enabling students to gain a deeper insight into the tutor time content.
- It will allow additional time for staff to build positive relationships with students.

Lesson length reducing to 95 minutes from 100 minutes

This allows for a longer break before moving to lesson in order to be on time.

These changes will further improve the flow of the day, ease student movement around the building and provide students with a longer morning break.

The new timings will start from Monday 14 November, this will be communicated with students tomorrow morning. **Again, for clarity, there are no changes to the start and end times of the day.** Students are expected to be on the school site by 08:20, any student arriving after this time will be marked as late.

Yours sincerely

Mr Ransome **Principal**